59

У віці близько 3 років дитина переходить на загальний стіл. Поради дитячого гастроентеролога,

як правильно організувати дитяче меню, щоб малюк отримував всі необхідні поживні речовини.

У день дитина старше 3 років їсть 4-5 разів (приблизно кожні 3-3,5 години) залежно від тривалості його «робочого» дня. Виробивши відповідний вам режим, важливо дотримуватися його:

якщо дитина ходить у дитячий садок, потрібно визначитися, снідає він удома або в саду, і намагатися у вихідні дні підтримувати той же режим харчування, до якого він звик у садочку

між основними прийомами їжі не перекушувати і не пити солодких напоїв (тільки вода або негустий компот). Виняток у деяких дітей може скласти «другий сніданок»: якщо дитина встає рано і снідає близько 7 — 7.30, то через 3 години можна зробити легкий другий сніданок — сирник, фрукт, напій.

вечірній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 години до сну

Сніданок (7.30/9.00)

Вранці після пробудження і в першій половині дня — найвищий метаболізм. Саме тому вуглеводну, крохмалисту їжу краще всього їсти на сніданок — до вечора вона прекрасно засвоїться.

Ідеальний сніданок — каша, зварена на нежирному (0,5% -2,5%) молоці, можна навпіл з водою. У кашу за бажанням додаємо сезонні фрукти, ягоди, ложечку домашнього варення.

Краще не використовувати суміші круп (каші «5 злаків» і т.п.), каші швидкого приготування або ті, які містять добавки (якщо вже хочеться каші з грушею, потрібно просто покласти туди свіжу грушу). До каші, якщо дитина хоче, можна подати і бутерброд з сиром (краще без вершкового масла), чай (можна з невеликою кількістю цукру).

По одному разу в тиждень кашу можна заміняти: омлетом (найкраще паровим), молочним супом з вермішеллю, кукурудзяними пластівцями без добавок (меду, какао).

Якщо дитина принципово відмовляється від каші, не потрібно її примушувати. Ранкової їжею може бути: картопляне пюре з невеликою котлеткою, макаронні вироби (з сиром), будь-який гарнір (овочевий, рис, гречка) у поєднанні з білком (м'ясом, рибою, птицею).

Невдалий вибір для дитячого сніданку — мюслі і йогурт. Мюслі — дуже важка їжа, оскільки містять цілий набір злаків, родзинки, горіхи, екзотичні сухофрукти, тобто продукти, які досить складно перетравлюються і до того ж потенційно алергенні.

Йогурт (як і інші кисломолочні продукти), нехай навіть з «корисними» бактеріями, на голодний шлунок не принесе бажаної користі, а його поживна цінність недостатня для того, щоб без перекусів дожити до обіду.

Обід (13.00/14.00)

Кращий обід — це овочевий суп плюс м'ясо, риба або птах. Причому м'ясо (рибу, птицю) краще не використовувати для бульйону, а зварити окремо і додати шматочками у вже готовий пісний суп або подати у вигляді котлет або фрикадельок.

Всього в день дитина повинна з'їдати близько 150-160 грамів білкових продуктів, це кількість потрібно розділити приблизно порівну між двома прийомами їжі (сніданком і обідом або обідом і вечерею). Значить, в обід до супу потрібна буде зовсім невелика котлетка або кілька фрикадельок, які зможе осилити навіть «малоежка».

Складаючи меню на тиждень, можна розподілити білкові страви по днях: птах 4-5 разів на тиждень, м'ясо 1-2 рази, риба 1 раз, омлет 1 раз.

Найменш алергенним вважаються: індичка, кролик, пісна свинина, баранина, яловичина. Курка, риба більш алергенні. Вибираючи рибу краще, віддавати перевагу нежирним сортам.

Якщо суп досить щільний (з картоплею, крупою, м'ясом), а до нього йде ще й хліб, то ніякого «другого» страви може і не знадобитися. Максимум, можна запропонувати дитині нарізані овочі (змішані складні салати діти зазвичай не люблять) і зелень (кріп, петрушку, селеру, листові салати, зелена цибуля). В якості напою підійде компот або чай.

Полудень (16.00/17.00)

Саме полуденок (а зовсім не сніданок) — ідеальний час для кисломолочних продуктів (кефіру, ацидофіліну, сирників і запіканок) і сезонних фруктів. Бактерії кисломолочних продуктів і клітковина, що міститься у фруктах, допоможуть поліпшити роботу товстого кишечника і переварити всю ту щільну їжу, яку дитина з'їла в першій половині дня (кашу, м'ясо тощо).

Вечеря (близько 19.00, не пізніше, ніж за 2 години до сну)

Остання трапеза складається, як правило, з невеликої тефтелі, котлети і гарніру (рис, гречка, тушковані або свіжі овочі).

Якщо білка в цей день було вже багато (наприклад, омлет на сніданок і м'ясо на обід), можна ввечері обійтися овочевим рагу або гречаною кашею з молоком.

Перед сном

здоров'я дитини, харчування дитини

Якщо з часу вечері до сну проходить більше 2-2,5 годин і дитина встигає зголодніти, можна дати йому на ніч склянку кефіру.

контакти

096 086 00 00

м. Бориспіль
вул. Гоголя, 2

пн - нд 7:30 - 19:00