1


  Під визначення "жадіна" може потрапити практично кожна дитина, яка досягла півтора років. Ще вчора такий милий карапуз - сьогодні він вистачає поспіль все своє і чуже, і з криками «Моє» сидить на купі добра, надувшись, немов кульку. І ось бідна мама з татом хапаються за голову: що робити, де упустили, як виправити? А дитина - то всього-навсього зростає. І така поведінка - це черговий етап дорослішання, у процесі якого йому належить зрозуміти, що є своє і чуже, що таке щедрість і жадібність. Малюк визначає межі свого «Я» і все, що потрапляє під визначення «Моє» - є продовження його особистості, відповідно належить беззастережно йому. Давайте будемо розбиратися, як правильніше вчинити і що потрібно робити, щоб не виростити егоїста і жаднюгу.

Має право не ділитися.

  Малюк, хоч і маленька, але вже особистість. І він цілком має право не ділитися тим, що йому підносять як особисто його. Для нього іграшки, речі, які ви позначили як його особисті - це дуже дорогі його маленькому сердечку скарби. І тепер уявіть, який жах він відчуває всякий раз, коли його змушують ділитися? Саме змушують - я спеціально використовувала це слово. Одна справа, коли дитина дає сама, інша справа, коли під тиском батьківського авторитету ми примушуємо дитини. Жадібність - це свого роду спроба відстояти своє право на щось, коли інша людина на це претендує. І якщо дитину весь час змушувати - ви гарантовано формуєте у нього цю якість. Повірте, саме по собі володіння скарбами - це нудно. І малюк з часом це зрозуміє, як і те, що грати в компанії з кимось куди веселіше.

Будемо вчитися ділитися.

 До року карапузи не хочуть ділитися своєю мамою, потім в число найголовніших цінностей входить улюблена іграшка. Напевно, у вас у самих, дорогі батьки, є улюблений плюшевий ведмедик, лялька, які викликають прилив ніжних і теплих спогадів з дитинства? І це абсолютно нормально, адже у зростаючого малюка розвивається нормальна прихильність до речей і людей .

  Коли малюк досягає дитсадівського віку і потрапляє в колектив - його чекає багато нових відкриттів, в тому числі і те, що іграшки можуть бути «чужими». І для того, щоб спокійно ними грати їх потрібно або попросити, або запропонувати рівноцінний обмін. Важливо, щоб малюк, підростаючи, був готовий до цього. Як варіант для підготовки до обміну без сліз може виступити гра «Ти мені, а я тобі». Вже з рока малюк цілком може брати участь у цій виховній грі. Заодно ви познайомите його з чарівними словами «Дай, будь ласка», «Можна я візьму» і «Спасибі» . Не чекайте від нього багато чого, якщо малюк не ділиться якимись іграшками - значить, вони особливо дорогі йому і в процесі гри - обміну краще їх не задіяти. На жаль, але як би нам, батькам не хотілося - повноцінне бажання ділитися прийде до дитини тільки ближче до школи. Поки ж малюк або буде робити це, тому що так велять батьки або у нього самого гарний настрій, і він готовий поділитися. Але це зовсім не означає, що ви, батьки, можете пустити все на самоплив.

  Терпляче розповідайте крихітці, пояснюйте, що ділитися - це добре і весело, почніть з себе, в першу чергу. Наприклад, коли ви ділите солодощі - діліть їх порівну на всіх. І, навіть якщо ви саме зараз не хочете цукерок, відкладіть їх. Не варто віддавати малюкові свою частину зі словами: «Ой, та я це не хочу» - дитина повірить вам на слово, і, згодом, вже не буде вважати за потрібне поділитися з вами - ви ж цього не хочете.
Ще одна версія звучить так: маляті легше поділитися тим, що у нього є у великій кількості. Тобто, якщо у нього багато цукерок - він досить легко поділиться з оточуючими, так само як і іграшками.

Вчимося щедрості разом.

  Найкращі вчителі для наших дітей - це ми самі. І їх поведінка - це дзеркальне відображення нас, тільки в маленькій проекції. Тому не дивуйтеся, якщо дитина поводиться якось не так - придивіться до його поведінки і спробуйте виправити свої помилки. Щоб навчити дитину ділитися іграшками і будь-якими іншими скарбами - не примушуйте його до цього. Якщо для вас особисто даний предмет всього лише іграшка, то для малюка він може бути величезною цінністю. Тому варто поважати його право на володіння і заохочувати здатність ділитися.
  Ще одна помилка - виривати іграшку з рук дитини. Якщо стоїть питання про безпеку малюка - тут навіть не обговорюється, але якщо ніякої небезпеки немає, то така необхідність, як застосування сили абсолютно не до місця. Будете виривати з рук насильно - дитина буде робити теж по відношенню до своїх товаришів . Правило дзеркала, пам'ятаєте?

  Якщо малюки сваряться через іграшки - спробуйте допомогти їм вирішити суперечку, виступите в ролі судді. Дозвольте їм домовитися, як вчинити в даному випадку або ж запропонуйте свої варіанти вирішення спору. Але втручатися варто тоді, коли сварка ніяк не вщухне і малюки вже готові битися.

  Коли ваша дитина когось образив на дитячому майданчику, відібрав іграшку або ж штовхнув - попросіть вибачення за свою дитину. Тим самим ви покажіть як правильно себе вести у конкретній ситуації і подасте відмінний приклад своєму малюкові. Пам'ятайте про те, що доброті і щедрості через покарання, заборони і, вже тим більше, шльопанні не вчать!

  Обов'язково хваліть свою дитину, якщо він ділиться - не важливо, що це буде крихітний шматочок печива або конструктор. Головне, що ви затвердили у нього поняття: ділитися - це добре і весело! Але й не забувайте, що він не повинен цього робити, все тільки за бажанням!

І наостанок

  Дозвольте вашому малюкові у віці приблизно до трьох років відстоювати своє право на повноцінне володіння іграшками. Поки він формує своє вміння постояти за себе і за свої речі - не втручайтеся без особливої на те причини. Дуже важливо, щоб малюк в сім'ї був повноправним членом сім'ї , але ніяк не центром Всесвіту або тираном. Для цього йому всього лише і потрібно, що ваше тепло, любов, турбота і зацікавленість у ньому. Якщо у малюка буде достатньо вас і вашої уваги - йому не потрібно буде тиранити вас, щоб відвоювати ще трохи мами чи тата.

  Ігротерапия, за допомогою якої можна обігравати всілякі ситуації, пов'язані з умінням ділитися - відмінний спосіб навчити малюка щедрості. І не варто забувати, що все спочатку йде з сім'ї. Якщо у вашому будинку не прийнято ділитися, цікавитися один одним, проявляти любов і турботу - як же малюкові стати щедрим і добрим? Власне, навчити дитину ділитися іграшками та ласощами - не означає, що ви вже виховали не жадібну і добру людину . Адже, по суті своїй, щедрість - це ж не тільки вміння ділитися, а й ще бажання робити це. Якщо ви, дорогі батьки, проявляєте свою щедрість душі по відношенню один до одного, своїм близьким, друзям, отримуючи від цього радість, то і ваш малюк обов'язково виросте душевно щедрою і доброю людиною.

контакти

096 086 00 00

м. Бориспіль
вул. Гоголя, 2

пн - нд 7:30 - 19:00